Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
édesburgonya termesztése
  2016-03-02 17:27:57, szerda
 
 



ÉDESBURGONYA - Hogyan neveljünk édesburgonyát?

Amikor pár évvel ezelőtt megjelentek a multik polcain, csak csodálkoztam: mik ezek a lila gumók? Később már vásároltam is belőle, s már csak dicsértem, hogy milyen finom (bár drága) az édes burgonya - Ipomoea batatas (L.) más néven batata, Magyarországon is terjedő növény.

A batáta a szulák-félék családjába tartozik, közeli rokona a nálunk is jól ismert Hajnalkának. Több fajtája létezik, ezek a gumók színében vagy a levelük alakjában különböznek. A 25-30 cm hosszúságot és az 1 kg-ot is elérik. Virágja tölcséres, de nálunk nem hoz magot.





A gyökeréért termesztik. A növény módosult gyökere tartalékolja a tápanyagot, és ez a narancs, fehér, rózsaszín, vagy lila húsú termés a “burgonya". Fiatalon a levelei is fogyaszthatók, de még nem próbáltam. Most viszont gyökereztettem a módosult gyökeret és lettek is rajta gyökerek szépen, alul, és friss leveles hajtások, felül. Éppen ezek a friss hajtások azok, amelyekre szükségünk van a további szaporításhoz. ha már szép nagyok tetszetősek, akkor tehetjük őket vízzel teli befőttes üvegbe is, ahol az édesburgonyáról letört hajtások gyökeret eresztenek, ami így is elültethető, de még a hajtások vízben gyökereztetésére sincs különösebb szükség, mert laza, nedves talajba ültetve, a hajtások ugyanúgy gyökeret eresztenek.

Megjegyzés: a képen látható gyökereztetés trükkje, hogy 3 darab pálcikát szúrtam (egy síkban, 120°-os szögben) az édesburgonyába, ami így már nem tudott beleesni a pohárba. Akadnak azonban, akik egyetlen pálcikát használva, átszúrják az édesburgonyát. Mások, a batátát félbe vágják, és metszéslappal lefelé teszik vízbe, így gyökereztetik. Megint mások, hosszában, félig földbe ássák, vagyis akad több lehetőség is. Az első gyökérkezdemények már néhány nap elteltével megjelennek.

Ahogy a hajtatás kivitelezése, úgy a hajtások gyökereztetése is többféle metódus szerint valósítható meg. Ahogy említettem a gumóról letört hajtásokat vízben gyökereztethetjük, majd laza, perlittel kevert virágföldben folytathatjuk a gyökereztetést. Ha több vízbe tesszük úgy, hogy a hajtás tövét is éri a víz, akkor a hajtás már a gumón is meggyökeresedhet. Az ültetés történhet klasszikusan, függőlegesen elültetve a hajtás, vagy oly'módon is, hogy a leveles hajtásokat elfektetjük a laza talajban, úgy, hogy éppen csak néhány levél látszódjon ki . Mindez persze azt is jelenti, hogy az édesburgonya meglehetősen strapabíró, legalábbis kiáll minden ültetés körüli emberi fantáziarohamot és melléfogást, csak víz legyen és föld.

Másik módszer.

Egyévesként termesztjük, mert nagyon melegigényes. Március végén hosszú balkonládába ültettem három jókora batátát, úgy, hogy körbe kb. 5-8 cm föld takarta. A lényeg, hogy csak sötétben csirázik. Egy alapjáraton járatott parapetes gázkonvektorra tettem, itt megkapta a kb. 30 fokos talp-hőmérsékletet. Kicsirázott rendesen.

Május közepén ültettem ki a homokos talajra, amit sajnos nem emeltem ki bakhátszerűen. (Meg is bántam, mert a kiszedés nem kis fáradtságot jelentett.) A palánták a hideg esős időben is szépen fejlődtek, kezdték beborítani a talajt. Érdekes, hogy a növények hajtásai minden esetben nyugatról keletre fejlődtek, még akkor is, amikor egyébként árnyékos területre értek. Jó szokásomhoz híven, több talajtípusra ültettem a palántákat, s a legjobban a könnyen melegedő homokos talajt hálálták meg. Érdekes, hogy az enyhén árnyékos helyen sem volt probléma, de a ,,mélyárnyékos" részen egyáltalán nem fejlődtek. Kapott vizet rendesen.

A kiszedése nem könnyű, ugyanis a mélyen lenyúló gumói könnyen elpattannak, sokszor a főágtól 30-40 cm-re is találtam jelentős méretű gumót. A végén kb. ötven kiló batátát ástam ki, tehát a befektetett 3 gumó hozott 36 palántát. ami tövenként 1,3 kg-os eredményt produkált. Célszerű 4-5 napig 30 fokos helyiségben, később 13-16 fokon tárolni.

Sokféleképpen elkészíthető, akár a burgonya, de még a zöldje is ehető. A trópusi országokban a magas vérnyomás betegség kezelésére használják.



















 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
Címkék: meggyökeresedhet, gyökereztetésére, édesburgonyáról, fantáziarohamot, gyökereztettem, gyökereztetést, gázkonvektorra, édesburgonyába, gyökereztetése, magyarországon, folytathatjuk, gyökereztetik, édesburgonyát, hőmérsékletet, bakhátszerűen, sokféleképpen, metszéslappal, gyökereztetés, fogyaszthatók, szaporításhoz, édesburgonya, virágföldben, kivitelezése, talajtípusra, csodálkoztam, meglehetősen, mélyárnyékos, tartalékolja, balkonládába, melegigényes, elkészíthető, klasszikusan, függőlegesen, különböznek, elpattannak, szokásomhoz, multik polcain, lila gumók, édes burgonya, szulák-félék családjába, gumók színében, levelük alakjában, gyökeréért termesztik, növény módosult, módosult gyökeret, friss hajtások, további szaporításhoz, édesburgonyáról letört, hajtások vízben, hajtások ugyanúgy, képen látható, batátát félbe,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png csokor  Akarat  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Akarat  Az engedelmesség miért nem vál...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép álmokat!  Png ház  George Byron - Ahogy itt jár -...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nevem  Ágai Ágnes – Csendélet  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  A sors  Png férfi  Reggel van  Mindig jusson idő nevetni  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete István - Akác  Png lepke  Esti kép  Adakozás  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Julian Brass gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Fehér virág  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Kerüld el az evangélium örömén...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Png virág  Jó éjszakát  Bounty krémes  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png kislány  Németh László tollából  Neked tudnod kell  Szép estét  Szép estét  Kaffka_Margit  Jó éjszakát  Akik bántanak téged  Akarat  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Gonosz démon-álarc  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Fehér virág  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Paul David Tripp Április 19  Soha ne kedvezz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nevem  Szívem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png rózsa csokor  Rátalálsz  Szép estét kedves látogatóimna...  Garai Gábor - Takarítás  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kerüld el az evangélium örömén...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Ami embereknek lehetetlen, az...  Tavaszi kép 
Bejegyzés Címkék
multik polcain, lila gumók, édes burgonya, szulák-félék családjába, gumók színében, levelük alakjában, gyökeréért termesztik, növény módosult, módosult gyökeret, friss hajtások, további szaporításhoz, édesburgonyáról letört, hajtások vízben, hajtások ugyanúgy, képen látható, batátát félbe, első gyökérkezdemények, hajtatás kivitelezése, hajtások gyökereztetése, gumóról letört, hajtás tövét, ültetés történhet, leveles hajtásokat, laza talajban, édesburgonya meglehetősen, alapjáraton járatott, homokos talajra, hideg esős, növények hajtásai, könnyen melegedő, enyhén árnyékos, mélyen lenyúló, főágtól 30-40, trópusi országokban, magas vérnyomás, meggyökeresedhet, gyökereztetésére, édesburgonyáról, fantáziarohamot, gyökereztettem, gyökereztetést, gázkonvektorra, édesburgonyába, gyökereztetése, magyarországon, folytathatjuk, gyökereztetik, édesburgonyát, hőmérsékletet, bakhátszerűen, sokféleképpen, metszéslappal, gyökereztetés, fogyaszthatók, szaporításhoz, édesburgonya, virágföldben, kivitelezése, talajtípusra, csodálkoztam, meglehetősen, mélyárnyékos, tartalékolja, balkonládába, melegigényes, elkészíthető, klasszikusan, függőlegesen, különböznek, elpattannak, szokásomhoz, befektetett, elültethető, hajnalkának, tetszetősek, helyiségben, kicsirázott, megjelentek, alapjáraton, fáradtságot, elfektetjük, országokban, termesztjük, megjelennek, egyévesként, hosszúságot, melléfogást, valósítható, legalábbis, strapabíró, gyökeréért, tápanyagot, termesztik, egyáltalán, palántákat, eresztenek, megjegyzés, beborítani, elteltével, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1125
  • e Hét: 7903
  • e Hónap: 12307
  • e Év: 44036
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.